Ang. informazZzionsmøde i amerikansk KaJ

31 aug

Da det, der svarer til Kredsen af Journaliststuderende under Dansk Journalistforbund i dag ringede ind til informationsmøde i journalisternes auditorium, gik jeg med (… mest fordi formanden havde et J.R. Ewing-læderslips på).
Society of Professional Journalists havde indkaldt til reception for at hverve nye medlemmer blandt os nye på det journalistiske fakultet. Og det var cirka lige så spændende som layoutet på den cliffhanger af en dagsorden, de delte ud –>

SPJ havde hevet en af lokaljournalistikkens grand old men med sig – en svært chartersolbrændt stereotypisk nyhedsvært på Knoxvilles TV2. For en af SPJ mærkesager er, som i Danmark, at sørge for, at praktikanter har gode vilkår. Og hvilken fantastisk idé er det derfor ikke at invitere branchen med sig til hvervemøde i fagforbundet, så kommende medlemmer kan se, at “alle de voksne” arbejder sammen om trygge rammer for de unge?

Der var bare det ved det, det var til lodret grin, det han lokkede med. Frit citeret fra hukommelsen:

“Internship is awesome. I mean, I learned sooo much during my time in college practicum. They even hired me back when I graduated! Well, that won’t happen to most of you, but still, harr-harr, it does happen. No, seriously, practicum is great and you should really consider joining my station. I mean, we will put you right in there with the important people. You will sit, I mean physically sit, in the newsroom, next to us. You will answer those phones right there, you will be responsible for that teleprompter, right there. In. That. Room.”

Det værste var ikke, at han selv stod der og revnede af stolthed over den tilsyneladende pissegode deal, han lokkede med. Næ. Det var sgu mere flokmentaliteten blandt de kommende praktikanter på tilskuerrækkerne. De så ud som om de havde vundet i Lotto og havde svært ved at begribe det.

Alle kommende, amerikanske journalister skal i løbet af deres fireårige uddannelse tage ét semesters praktikophold á ugentlige minimum 15 timer på en arbejdsplads, de selv finder og får godkendt. Under praktikopholdet skal de gå i skole på fuld tid ved siden af. De – eller deres forældre – har i forvejen betalt skolepenge, så flere banklån er ikke lige noget man tager sig, sådan just for the fun of it. Hvorfor der for de fleste kun er én mulighed: et McJob på en fastfoodjoint et sted mellem bolig og praktiksted.

Har prøvet at fortælle dem om begrebet S.U. Om lønnet praktikophold og et uddannelsessystem betalt over skatten. Om det at få ro, eller bidrag til roen, under studierne. De griner. Og kan ikke rigtigt se, om jeg lyver eller bare tager pis på dem.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: